fredag den 12. september 2014

Nyt blod - Broby-Johanse genudgives

Broby-Johansens revolutionerende digtsamling Blod fra 1921? genudgives på det lille forlag Æter, der har en visuel profil og udgiver eksperimentelle bøger samt tegneserier med litterær kvalitet. 

For dem, der har siddet med Blod lånt på biblioteket, fordi de forgæves havde forsøgt at skaffe den antikvarisk, er genudgivelsen en benådning. Den har længe været svær at erhverve.
Den kom op i medierne for nylig i forbindelse med Yahya Hassans digtsamling, både på grund af sin samfundsrystende udgivelseshistorie men også fordi den er en af de få udgivelser, der udelukkende er sat med VERSALER. Broby-Johansens samling blev ved sin egen udgivelse bandlyst og skrev dermed litteraturhistorie. Digtene er surrealistiske og symbolistiske til det yderste. Sproget er hårdt, direkte og uden berøringsangst. 

Henrik Kabells nyudgivne X kunne man muligvis kaste over i samme kategori og kalde det en blanding af Broby-Johansen og Rimbaud. Det er mørkt og vil mere end den blotte metasproglighed og fordybelse. Den vil forandre menneskelighedens selvdestruktive mønstre, og den vil det igennem kunsten. Jeg anmelder X senere i denme uge formegentlig.

JAJAJA

Ingen kommentarer:

Send en kommentar