onsdag den 15. februar 2012

Uanmeldt uudkommet bagsidetekst med tanker om forskellige fordomme

En ny forfatter har meldt sig på bloggen. Torben Poulsen er forhenværende journalist på bl.a. DR, men har siden 1993 skrevet skønlitterære tekster. I dag har han levet som fuldtidsforfatter de sidste tolv år. Han er nok mest kendt for børnebøgerne Smil. Smilja og Allahs Riddere, der både har succes herhjemme og i Sverige, men udgav i 2001 voksenromanen Gyngen og i 2003 kom så Blafferen. Nu har Torben Poulsen skrevet endnu en voksenroman (gud, hvor er den betegnelse dog bare klam og ulækker), der udkommer d. 13. marts. Den hedder  Over for rødt og er efter sigende en psykologisk spændingsoman - altså ikke nogen krimi, som bagsideteksten godt kan give indtrykket af.
Jeg bliver hurtigt skeptisk overfor romangenren, når den enten kalder sig for krimi eller psykologisk spænding. Tit er krimien en blanding, da kriminalsagerne oftest har stor psykologisk indlevelse fra protagonistens side. Men når det kommer til stykket, så handler det hele i vejen igennem om, hvordan romanen er skrevet og med hvilken beslutsomhed plottet eksekveres.
Nu røber jeg ikke noget af Poulsens roman ved at sige, at han går beslutsomt til det ubeslutsomme - det dybe psykologiske afsnit.  Det sætter mig ud over de første kvaler, jeg i min aller fineste finhed kunne finde på at have foreliggende efter, at jeg jo for nogen tid siden læste Liza Marklund. Hun gik også beslutsomt til værks, troede jeg. Det viste sig så bare ikke at have noget med noget at gøre. Hos Torben Poulsen her er fremgangen irreversibel. Og det har jeg på fornemmelsen kun kan glæde læseren. Her kommer bagsideteksten... og så falder der ikke et ord før d. 13. marts


Promiso!Da Gry mister sin seksårige datter Amalie ved en trafikulykke, isolerer hun sig med sin sorg og et ubændigt had mod den vanvidsbilist, som med 100 kilometer i timen kørte over for rødt og torpederede hendes bil.
Hun bliver selv hårdt kvæstet ved ulykken, men det er den psykiske smerte, der plager hende mest. Hadet og hævntørsten bliver ikke mindre, da den unge araber, som var skyld i datterens død, slipper med en mild straf på grund af sin unge alder.
Det kan Gry ikke leve med, så hun beslutter sig for at tage sagen i egen hånd. Hendes hævn får dog et andet forløb, end hun havde forestillet sig.

”Over for rødt” er en psykologisk spændingsroman, der handler om en kvindes kamp for at vende tilbage til livet, da hun mister det dyrebareste i tilværelsen. For ikke også at miste sig selv beslutter hun sig for at handle - med hadet og sin krænkede retsfølelse som drivkraft.
I jagten på retfærdighed kommer hun til at overskride grænser, som før ulykken var utænkelige, og det får uforudsete konsekvenser, også for romanens hovedperson.


Torben Poulsen:
OVER FOR RØDT
Roman, forlaget Moskito
221 sider
Pris: 220,00 kr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar