fredag den 16. december 2011

Flere Rif om fx firs og nobelpris

Alt sammen i forbindelse med Klaus Rifbjergs 80'års fødselsdag i går. Der skete en hel masse. Dagbladene var på, politiken med fire lange personlige artikler om Rifbjerg skrevet af fire forfattere, Bukdahl var på sin blog, i Jyllandsposten og i Politiken og i dag vel i Weekendavisen, som uundgåeligt altid er en dag bagefter. Og også på promenaden skete der noget. Der skete yndlingsdigte. Og det får mig alting til at tænke, at 80 år slet ikke er noget dårligt punkt at nå som digter. Se bare hvad der skete for Tomas Tranströmer.
Ironisk nok blev det også foreslået et eller andet sted i den strøm af Rif-mig-her-og-der-og-allevegne-Rif, at Klaus Rifbjerg stadig kan nå at få Nobelprisen med i sin samling? Kunne han virkelig det? Er han oversat? Hvis man søger på amazon efter Rifbjerg møder man god bid af hans bøger, langt fra dem alle, men det er svært at se, om de er oversat eller ej. Dog findes der en Selected Poems fra 1985, hvilket er imponerende for en dansk digter. På spansk er udbudet småt, men det findes.
For den svenske digter Tomas Tranströmer blev 80'års-dagen anledning til en genudgivelse af Tranströmers samlede værker... og så fik han senere Nobelprisen. Det første kunne et dansk forlag godt nosse sig sammen til, hvis det ikke havde været en større opgave, fordi der er så ufatteligt mange. Ikke desto mindre ville det blive endnu en mursten på listen. Det andet tvivler jeg stærkt på.
Og dog kunne det godt give anledning til, at man igen begyndte Riffe lidt mere i hverdagen. Rifbjerg udgiver stadig litteratur, senest i år er han kommet med novellesamlingen På bænken og andre noveller.
Har man så fået lyst til mere Rifbjerg er der bl.a. to film tilgængelige på filmstriben: Fra Brandes til Rifbjerg og Skyernes skygge rammer mig.
Fortsat god lyst!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar