lørdag den 31. december 2011

Til læseren om okokok (1-års jubilærumstekst)


I dag har domænet http:// omkunstenomkunsten ogkunsten. blogspot.com/ eksisteret i et år. Bloggen har fødselsdag, og derfor udlover jeg et digt:-) (det er det). Og til enhver læser der har været herinde i dette værksted for smagsdomme og anmeldelser, så er mit håb, at denne må vende tilbage efter mere. Bloggen er ikke pragstykke, den er endnu ikke et mesterstykke eller et studenterstykke; den er et lærestykke på en overflade, hvor litteraturen som kunststykke får lov til at være. 

Jeg er stolt af, at bloggen stadig står. Ikke fordi du skal være det, men fordi det er en præstation fra min side. Det er første gang, at jeg har holdt et projekt i live i et helt år. Gud ske lov og tak har jeg ikke mistet lysten endnu. Som Ide Hejlskov så venligt skrev i forbindelse med den sene anmeldelse af Tretten Uhørligheder for forlaget Autre, så handler arbejdet med teksten, ordet og det skrevne i høj grad om denne lyst. Iveren og gnisten. Og hun har ret! Hvis den ikke er der, så ved jeg ikke, hvad der bliver af noget
Det betyder, at bloggen forsætter med at udvikle sig og at være til. Den vil forhåbentligt vokse videre op i det rum, den nye under-titel Kritisk litteratur-avis for smagsdommeri indikerer. Det er et mere aktivt koncept, der ikke kun er til for at skaffe flere læsere i kraft af de flere artikler. Det er kommet til for at gøre okokok til en bedre platform for litterært arbejde, både for mig selv men måske også for andre. Ideen om en nyhed giver det tunge litteratur-medium lidt mere fart i hjulene. Det litterære bliver lidt mere nærværende end man troede, den kunne være. Litteraturen og litterære begivenheder får nyhedsværdi, og hvis man er der på det punkt i tid og sted, hvor der sker noget, så kan man reportere den så vigtige del af kunst-princippet, som Baudelaire så passioneret opfinder: Kunsten består af det skønne som er universelt og tidsløst og det øjeblikkelige som er tilfældigt og partikulært. Nyhedsværdien ligger selvfølgelig i det sidste element, det samtidige, som er med til at give tiden præg og nuancer; autencitet og dynamik.

Inspirationen var i begyndelsen den idealistiske og entusiastisk Jacob Baden fra 1700-tallen. Danmarks første "rigtige" kritiker havde sit eget lille tidsskrift, hvor han selv stod for de fleste artikler. Jeg har stadig Badens rynke i panden og tidsskriftets energi (som en hamster i et hjul), der kæmper for at blive ved med at udkomme. Enhver tekst er et trin i den lavine, der skal rulle hele 2012, hvis der vedbliver at være tekster.
Litteraturen har brug for kritikken, især i denne krimi-tid, hvor mange læsere kun har blik for den underholdende og narrative del af litteraturen. Nogle anmeldere er sågar begyndt at anmelde ud fra et princip om, at der skal være et plot og en gåde i et stykke god litteratur. Og det er jo helt hen i vejret.

I det nye år vil bloggen i et jævnt tempo forstærke sig gennem træk af helhed og øjeblikkelighed. Mit nytårsfortsæt er at få en god bredde på bloggen samt så mange som muligt. Gyldendal skal til at sende mig anmeldereksemplarer. Der skal være en udførlig kalender for litterære events, og der skal være en blogrulle, der er værd at boltre sig i, både hvad det angår kritik og forfattergerningen på internettet. For nettet er lige så åbent som 1700-tallets offentlighed, og man kan give sig til at kæmpe for overlevelser ved at skrive og skrive og skrive. Det tossede, der dengang var religiøst betonet, er i dag det, der kun skriver for sig selv hjemme fra sengekanten fra under dynen og med lyserøde puder på siden. Uden kant.

Det nye år skal få bloggen til at vokse, som den tidligere er vokset. Den skal leve og være en glad onkel for litteraturens børn, litteraturen er altid velkommen! Enhver læser ønskes et godt nytår, fordi en læser er en læser. Tilstedeværende. Må det nye år byde på litteraturbegivenheder, der kan få litteraturen til at brede sig!

Kom tidligt op om morgenen, skriv, læs, skriv, læs, skriv, læs, drik stærk kaffe, spis croissant, drik kaffe, dryp lidt i bogen, spis og læs og spis og læs og skriv så din virkelighed:-)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar