søndag den 22. juli 2012

Sommerens åbne bog


Til Læseren
Højst beklageligt har Om kunsten om kunsten og kunsten været nede i noget, der kunne minde om to måneder. Der har været nogle få indlæg i perioden, men hovedsagen, altså anmeldelser og tekster om anmeldelser, har været ikke-eksisterende alt alt for længe. Det skal der laves om på!
Sommerperioden er en paradoksalt nok spændende tid for litteraturen. Der sker ikke rigtig noget, hvad angår bogudgivelser. Forlagene planlægger den kommende efterårs-sæson og ligger altså i lunkent vand og gærer. Litteraturens koncentration skal op på sit højeste igen. Den dybe tallerken skal genopfindes, hvilket i bund og grund er det, litteraturen er bedst til. At gentage sig selv uden at sige det samme.

I avisen kaldes sommeren for agurketid. Der kommer nogle underlige historier på forsiden og specielt i de mindste spalter, for der er ikke rigtig noget at skrive om, når det er sommer. Staten Danmark holder ferie, rejser til De Kanariske øer eller tager på camping i Sønderjylland.  Virkeligheden rejser væk, og steder er tomme. Det kan tilsyneladende ikke betale sig at markedsføre særlig meget andet end turismen, der i Danmark kun drypper sporadisk hen over landet. Der er kun rejserne til udlandet og ferieparkerne med den ene og den anden nyeste rutsjebane.
For litteraturen burde den her stilstand netop være interessant, fordi den ikke bliver markedsført, bedømt og lyn-læst, men i stedet læst, nydt og får lov til at være i verden for en stund uden, at der kommer en ny roman om ugen. Om sommeren ved vi, hvad vi har. Der er givet vis stadig en stor mængde ulæst litteratur på hylderne, og man kan stadig aldrig nå igennem alle de bøger, man ikke nåede at læse, mens de var nyudgivede. Men om sommeren er det for en gang skyld ikke Heraklits men Parmenides’ læresætning: ”Det, der er, er; det der ikke er, er ikke.” (citeret efter min hukommelse), der gælder. Verden står stille for en kort stund, og der eksisterer ikke andet end det, der eksisterer. Filosofien siger altså, at der heller ikke kommer til at eksistere andet, end det der allerede eksisterer. Sådan kan man med rimelighed anskue den danske sommer og litteraturen.

Litteraturen i vakuumpak
På den anden side er der ingen tvivl om, at næsten alle tager en eller flere bøger med på ferien. Der læses romaner i stride strømme, fordi man pludselig kan være udenfor, hvor fjernsynsbilledet forblændes af lyset, og lyden fortyndes frisk af luft. I sommerens neon-nat står bøgerne side om side på vej frem ved lysets frembrud. Det levende natteliv, hvor man om sommeren kan vandre uden at dø, er livet, og livet ledsages her af bøgernes fremmarch ud i lyset. Sommeren er en lufttæt boble for litteraturen, for når mørket og kulden atter falder, står bøgerne atter i reolerne på hylderne, der sporadisk lyses op af glimt og flashes fra fladskærme på vægge.  
Om sommeren er litteraturen i vakuumpak. Man læser ned i bøgerne, man læser i dybden, man læser uden at skynde sig videre. Og for hvert minut man læser, læser man lige så meget i sig selv og pågældende bog. Det gode ved litteraturen er, at den er perspektiverende, når man virkelig læser den. Læser man den virkelig, kan man heller ikke slippe udenom den.
I den kommende tid vil der blive læst her på bloggen. Der vil blive læst og skrevet og læst, for det er sommer, og der er ikke tid til andet.
God sommer! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar