onsdag den 18. juni 2014

Cortázar og Høeg i postkassens dyb, jej


Der dunkede aktuel litteratur ned i min postkasse i dag. Peter Høegs Effekten af Susan er et anmeldereksemplar og skal bogbefales på Pricerunner-bloggen i nærmeste fremtid. Jeg har læst de første par sider, og jeg kan mærke, jeg ikke er vant til at læse spændingsromaner, der synes at være bogens genre. Den første sætning er spøjs: 

"Den der vil lægge billet ind på Carlsbergs Æresbolig i Valby, 850 kvadratmeter med fuld kælder og park, gratis og på livstid, kan med fordel begynde at skaffe sig Nobelprisen i fysik."

Og sætninger nummer to rammer skævt rytmisk på som et kantslag ved at være i nutid: 

"Det har Andrea Fink gjort i en tidlig alder, og derfor har hun kunnet overtage huset efter Niels Bohr engang i 60'erne og bo her i halvtreds år.
Nu gør hun sig klar til at forlade det. Hun er ved at dø."

Det lægger op til en klassisk høegsk gåde krydret med en god videnskab, der i øvrigt har fået flotte anmeldelser. 

Julio Cortázars Parkernes Kontinuitet er et udvalg af Cortázars noveller fra 1951-1982 sammensat af Basilisk og oversat af Peer Bundgaard. Den titelbærende novelle  er en kort sag, der på overraskende vis binder virkelighed og fiktion sammen igennem et mord på forfatteren og læseren på samme tid. Novellesamlingen er senestet udgivelse i Baskilisks babelbog-serie og står muligvis til anmeldelse på Om kunsten...

Nedenstående er et link til en pdf af samlingen Final del Juego, der udkom i Argentina i 1962. Første novelle hedder "Continuidad de los parques" - Parkernes kontinuitet - så pas på!
 

http://blocs.xtec.cat/elruidodelalluvia/files/2013/10/cortazar_julio-final-del-juego.pdf


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar