tirsdag den 3. januar 2012

Gratis litteratur

Der findes masser af gratis litteratur på nettet. Og det er en skam, hvis man ikke kommer ud og ser sig lidt omkring. Med den gratis litteratur mener jeg bl.a. andet sider som gutenberg.org, google books og den nye net-biblioteks-side ereolen.dk. Der er et stort marked for klassikere og ældre litteratur. Reglen for copyright er så vidt jeg ved, at værket skal være 70 år gammelt efter, at forfatteren er død. Men der findes også gratis tekster på blogs og forskellige forlag.
Ereolen er genial, for dér udkommer den helt nye litteratur. Man kan låne tre bøger om måneden. Lige nu har jeg lånt Adda Djørups debut Monsieurs monologer og Peter Adolphsens Små historier 2. Udvalget er stadig stærkt begrænset, men det vil med sikkerhed udvikle sig med tiden.

Google books og Google scholar er henholdsvis til bøger og artikler. Det er for det meste gratis og man har mulighed for at læse dele af nyere værker, man gennem direkte links kan bestille hjem.

Gutenberg.org er en kilde til den ældre litteratur og de meget klassiske værket. Dér kan man fx hente Robinson Crusoe, Emily Dickinsons samlede poesi og meget andet. Siden er nogenlunde overskuelig, men man kan godt vente at få en del tekster i i stilen courier new. Stadig er udvalget overdådigt.

Det jeg dog i første omgang sigtede efter, da jeg fik den idé at skrive dette indlæg, var den litteratur, der er så ny, at den måske slet ikke er udgivet andre steder. Slagtryk postede på sin blog et sammensurium over det i 2011 udgivne og gør dette hver måned (plus at digtene udkommer på siden løbende), der er netmagasinet Morgenrødeder også er frit tilgængeligt og meget værdigt læsestof; og så er er et væld af skribenter, der har blogs, hvor der postes digte. Det er både etablerede og uetablerede forfattere, man kan finde i blogosfæren. Det er den her type uopdrivelig litteratur man skal fange, når den er der. Den er flygtig som sekundet selv og frodig som et stærkt blæsevejr. Den er i sig selv et udtryk for de poetiske manerer... også selvom de ikke når så langt, som til udgivelsen på papir hos gyldendal og tronbæreren. Dérfor er det gratis litteratur - gratis poesi.

Hér er et eksempel fra Slagtryks lille 1MB-pdf, som jeg hentede gratis for tre dage siden. Peter Clement-Woetmann er allerede etableret forfatter, men hans blog er vidunderlig, forfriskende og uprætentiøst fyldt op med poetisk hjerteblod:

Tak for efteråret i de luneste
fronter: jeg har langsomt samlet på alle
de mest vidunderlige smil indtil nat
ten holdt op et sted mellem en rablende
samtale og et stadig mere lystigt
dansende gulv. Kære venner tak for al
le jeres hilsener og for at i gør
dette frygtelige liv lidt lysere
i sine toner. Der var en pointe
i alle maskerne, jeg aldrig fik sagt.
At vi smed dem. Og fortsatte ubekymr
et med lidt mindre tyngde.

-----
Håbet er, at jeg kan følge op på denne skrivelse med en liste over gode poesi-blogs og gratis pdf'er. Indtil den kommer, kan man følge Dagdriveren i venstre side af bloggen her og lade sig surfe videre fra side til side indtil man forhåbentlig lander kun få tanker fra sit eget hjerte.

PS. skriv gerne opfordringer til poesi-blogs!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar