tirsdag den 2. oktober 2012

Årets Nordiske Kulturtidsskrift - StandArt

I fredags modtog litteraturmagasinet Standart prisen som Årets Nordiske Kulturtidsskrift. Sidste år modtog Standart prisen som Årets Danske Kulturtidsskrift. Tidsskriftet, som kalder sig "Danmarks eneste litteraturtillæg" er et selvstændigt litteraturmagasin fra Aarhus Universitet, som har specialiseret sig i læsevenlige, velskrevne og saglige anmeldelser af den ny litteratur.
 Standart er uden tvivl det mest succesfulde danske tidsskrift lige nu. Der skete et eller andet efter relanceringen i 2010 (så vidt jeg husker), hvor magasinet bl.a. blev udstyret med den karakteristiske kant-ryg. I stedet for at være et hæftet magasin, har det nu fået en limet ryg og et omslag. Papirmaterialet blev også skiftet ud til en mere bastant papirtype, og det blev en lækker fornemmelse at sidde og læse en udgave af Standart, der var mere robust, formfuldendt og tjekket end nogensinde.   

Prisen fik begrundelsen: 

Standart är elegant intellektuell och har genomgående mycket välskrivna texter som behandlar såväl gamla klassiker som nya böcker i ett kräset urval. Texterna är också det som spelar huvudrollen i denna tidskrift som i sitt utseende förenar det traditionella med en känsla av nytt. Trots sin intellektuella höjd är tidskriften lätt att läsa och den som tror att det inte går att vara litterär utan att vara tråkig får motsatsen bevisad av Standart.
 Juryen har ret i, at velskrevetheden, som netop gør magasinet læseligt til trods for dets intellektuelle indhold, i den grad er intakt. Artiklerne er overskueligt korte (uden egentlig at være korte), sproget er klart og anmeldelserne bærer præg af stor faglig viden. 

Som abonnent glæder jeg mig usigeligt meget til det næste magasin, der er en jubilæums-udgave fejrende Standarts 25-års jubilæum. Nummeret (#3 og #4) er en dobbeltudgave, et festskrift, og man kan vel forvente en dvælen ved Standart som magasin gennem et kvart århundrede. 

Besøg Standarts egen hjemmeside for mere information.

Hvem der får prisen som Årets Danske Tidsskrift, kan jeg endnu ikke finde offentliggjort.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar