mandag den 17. september 2012

Leder på Om KunstenJeg introducerer hermed en ny teksttype på bloggen. Almindeligvis hører den hjemme i aviser og tidsskrifter, hvor den efterhånden bliver brugt til lidt af hvert. Her skal den fremstå i sin originale. Den skal mene noget om noget eller nogen. Den skal forholde sig kritisk til den litteraturpolitiske virkelighed. Den kommer første gang på søndag. Dette er blot en definerende annoncering.
Bloggen får en leder. Eller en blæksprutte. Eller bloggen er en eblæksprutte, der har brug for en leder. En tekst, der med jakkesæt rækker ud i virkelighedens litterære univers. Den litterære offentlighed. Den litterære samtale, som finder sted i aviserne, på universiteterne og på internettet.

Forsøger man at finde en definition på, hvad en leder egentlig er, støder man først og fremmest ind i sætninger som: ”En leder er udtryk for redaktionens holdning.”, ”En leder er det sted i avisen, hvor avisens egen holdning vil fremtræde.” osv. Det er altså først og fremmest en spalte for meninger og holdninger.
Og selvom bloggen (genren) til dels udelukkende består af meninger, så kunne den godt trænge til nogle holdninger. 

Holdninger er, frem for meninger, faste. De er standpunkter blandt andre standpunkter og bør være velovervejede. Slår man de to ord op, er de ofte synonymer, betydningen er noget nær identisk. Men man fornemmer en forskel ved deres brug. ”Man har en mening om en given sag,” ”man siger sin mening”, ”man mener noget” og ”man har en holdning”. Holdninger er mere grundlæggende og knytter sig stærkere til den enkelte person gennem ordets anden betydning: ”Holdning er udtryk for, hvordan man ’bærer’ kroppen. Man har ret ryg osv.”.

Det er mit håb, at der hver søndag skal udkomme en tekst på Om kunsten om kunsten og kunsten, som vil sammenfatte den litterære offentlighed uge for uge. Hvad er der sket, hvad er der blevet anmeldt, hvad er der udkommet og hvordan står det til? Hvem, hvad, hvor og hvorfor? Det er en umulig stor opgave at dække det hele; så samtidig med at det har en pointe at vælge noget ud fra noget andet, så giver det mening at skrive en begrænset tekst på op til 400 ord. Teksten bliver læselig i sin længde, den bliver omsiggribende, hvad angår emner, og den bliver klar i sin holdning. Det bliver en ny og vigtig tekst, som i kraft af størrelse, fast tilbagekomst og ny teksttype kort sagt både giver bloggen form- og tidsfornemmelse samt nyt indhold. 

Fremtidig god fornøjelse!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar