fredag den 28. september 2012

Rowlings 'The Casual Vacancy' skuffer kritikere til trods for over 2,5 mio forudbestilte eksemplarer!


Rowling er ude med hårdtslående litteratur til de voksne, men den mangler ifølge de britiske anmeldere dybde, er for voldsom (et spring fra hendes tidligere forfatterunivers) og så er det hele overeksponeret til noget, det ikke rigtig er. Det er Rowlings navn, men kunne du lide at læse Harry Potter (også selvom du er voksen), så er det ikke sikkert, at du kan lide hendes nye bog.  

I går udkom The Casual Vacancy, J.K. Rowlings debutroman indenfor voksengenren. ”Hypen” har været enorm inden bogens udgivelse. Anmeldereksemplarer er blevet uddelt til udvalgte anmeldere sammen med kravet om underskrevet tavshedserklæring. Og forsalget nåede op på over 2,5 millioner eksemplarer, hvilket placerede The Casual Vacancy øverst på Amazons bestseller-liste. Det er sjældent, at udbuddet er så eksplosivt. Men der må have været en forhåbning om, at Rowling skrev lige så gode voksenbøger som børnebøger. Det har så tydeligvis ikke været tilfældet.

De britiske anmeldere har ikke været videre søde Rowlings debut, som på dansk formegentlig kommer til at hedde Den tomme plads. Den anklages for ikke at være skuffende men direkte kedelig (dull - Times) mens der er fuld forståelse for, at hun har haft lyst til at prøve noget nyt.

Bogens handling udspiller sig i et korrupt middelklassesamfund, der blot vil af med et nærliggende slum-område. I et lokalpolitisk drama, som Rowling selv kalder for en tragisk komedie, udfolder karaktererne sig over 503 sider, der indeholder rigelige mængder af dårligdom. Der er vold, stofmisbrug, selvmord, voldtægt og racisme (fordomsfuldhed) i en grad, at det får kritikerne til at spring op af stolene i forbavselse. Bogen beskrives i modsætning til det hjertelige Harry Potter-univers som en bog i reolen, børnene ikke skal se.

Hvad mere forbavser anmelderne er den massive opmærksomhed. Jeg citerer en godt stykke fra begyndelsen af Jan Moirs anmeldelse i Dayly News. Hun er simpelthen så utilfreds, at det er underholdene. Tilmed vil jeg give hende ret i den hysteriske tone, der tydeligvis er iscenesat:

Five years on from her last Harry Potter book, J.K. Rowling today publishes her first novel for adults, a literary event that has been treated by her publishers as if it were a matter of profound state importance, like a coronation or the birth of a royal heir. [Den er helt vild fed, den bemærkning her!]Journalists and reviewers were required to sign non-disclosure and secrecy agreements before being allowed to see the precious manuscript. Exclusive interviews were granted to a select band of favoured media outlets, who then dutifully fawned and made howlingly appreciative noises. [Og læg nu mærke til hvordan smigeren kommer til ydtryk, når man hører de britiske røster for sig.]BBC Arts Editor Will Gompertz gushed forth in an embarrassing fountain of flattery. ‘I have never ever encountered a pair of electric blue peepers like J.K. Rowling’s. It’s as if a couple of azure-coloured crystals have been installed in her head — and then back-lit for dazzling effect.’ [Den kommentar er måske lidt groft iscenesat af en billed af Rowling, der er lidt uheldigt. Det er nærmest for meget til, at det kan vises her… se selv]
The Guardian’s interviewer couldn’t wait to inform the world’s richest author that she is, you know, rather brilliant. ‘When I tell her I loved the book, her arms shoot up in celebration.’Oh, what a spell the normally reclusive J.K. weaves on her admirers. Pre-sale orders have already placed the hardback at the top of the bestseller lists before it is even in the shops. Holy invisibility cloak! Now you don’t see it, now you do.
 Det er mine kommentarer, og jeg beklager, hvis de ikke er sjove. Moir er tilgengæld sjov. Hun grov men morsom. Sarkasmen sætter udgivelsen i et lys, der dog er langt flere steder, end lige her. Det er Moirs sarkasmes fortjeneste, at det lyses så klart op. For er det ikke bare kommercialisme, ukritisk indkøbskultur? Nogle steder er der bare en kolossal efterspørgsel, som kan udnyttes, hvilket er det en kritiker sigter på, da han nævner, at han tydeligt ser for sig, hvordan bogen kan laves til en spillefilm i tre dele.

Der spørges ikke til, hvad det er for et produkt, så længe det er populært nok, og det er et problem, ikke kun indenfor litteraturen.

Det umulige
 Når alt det så er sagt, så kan man godt få en smule medlidenhed med Rowling, for hvordan skal hun nogensinde komme ud af Potter-skyggen? Er det ikke bare umuligt for hende at skrive noget, der bare bliver tilnærmelsesvist lige så godt og ikke mindst elsket, som bøgerne om Harry Potter?

Et godt eksempel på det her hjemme er fx Jan Linnebjerg, der spiller Pyrus i julekalenderen. En større fjernsynssucces vil ikke kunne gennemføres med Linnebjerg på rollelisten, medmindre han skal spille… Pyrus. Forestil dig, Pyrus i Borgen… Pyrus i Forbrydelsen. Et HIT!

At den litterære kvalitet ikke er at finde hos Rowling udenfor Potter-bøgerne, der er måske ikke den store overraskelse, hvilket den altoverskyggende kommercielle succes heller ikke. Det er mest på Rowlings vegne, at det kan være en smule trist, at hun tvinges ud i noget, hun ikke rigtig er.  

Den tomme plads kan forudbestilles hos din boghandler eller i nethandlen og udkommer højst sandsynligt d. 11. november.

1 kommentar:

  1. Hei der! Har du regelmessig bruker online sosiale medier nettsteder?

    SvarSlet