torsdag den 20. september 2012

Bebop publicerer Cool, spritnyt tidsskrift, i forbindelse med Bebop-prisen


Netop i dag udgav det lille eksklusive og kreative forlag Bebop første nummer tidsskriftet Cool. Tidsskriftet er et kunst-genre-krydsende litterært tidsskrift, som udkommer, så man ikke kan abonnere på det. Jeg ser det som en del af eksklusiviteten, at man på den måde skal ned i boghandlen for at hente bastarden – et koncept jeg synes godt om. Men sådan hænger det alligevel ikke sammen. Man kan nemlig bestille det hos både g.dk (Gyldendals netboghandel), Saxo og alle mulige andre net-”steder”. Selvfølgelig. Første nummer indeholder bl.a. et genoptryk af Peter Laugesens debutsamling fra 1962 og en lyd-cd. Specielt genoptrykket synes jeg viser, at forlaget holder den specielle og unikke linje som epicenter for interessante udgivelser. Cd’en kan knyttes til Bebop-prisen, som også netop i dag er blevet uddelt (dog for femte gang).

I pressemeddelelsen skriver Bebop:
Kultur- og litteraturtidsskrift.
Tidsskriftet beskæftiger sig åbent med litteratur, kunst, musik - og i høj grad med mødet mellem kunstarterne.  
Det er tanken med tidsskriftet, at det nummer for nummer skal være indholdsmæssigt forskelligt, så det ikke - bevidst eller ubevidst - gentager sig selv, bortset fra format og layout. Hellere en overraskelse end en genkendelse. 
Til tidsskriftets første nummer bidrager Per Kirkeby med 19 billeder til Gustaf Munch-Petersens digtsamling Nitten Digte (1937) - en af de vigtigste digtsamlinger fra det 20. århundredes danske litteratur. 
Der er desuden skønlitterære bidrag af Theresa Salomonsen, Pia Juul, Helle Helle og Meret Oppenheim. En sjældenhed: Peter Laugesens debut fra 1962 - fem år før debuten i bogform - genoptrykkes i 50-året. En portrætserie af Lars Gundersen af digteren Rasmus Halling Nielsen. Lars Movin samtaler med legendariske Thurston Moore fra Sonic Youth.  
Dertil en artikel om det danske orkester Under Byens koncerter i 2011 i Teater Grob i København med visuals af Sidse Carstens . 
. og - som nummerets musikalske bidrag - har Under Byen specielt til COOL indspillet en cd med et alternativt (sammenhængende) take af to af numrene fra deres seneste album Alt er tabt (2010), og denne cd er ilagt tidsskriftet som en bonus. Don´t you dare miss it! - som de siger i USA. 
Således lever COOL, nr. 1 op til ideen om kunstarternes møde i flere konstellationer: litteratur (poesi, prosa), kunst (tegninger, fotografier) og musik (om musik - og musikken selv). 
COOL, nr. 1 er redigeret af Asger Schnack.  
COOL er planlagt til at udkomme halvårligt.
Omslag og layout: Mette & Eric Mourier.
Jeg fløj hen til den nærmeste boghandel for at opfylde og virkeliggøre eksistensen af Cool, men i skrivende stund sidder jeg slukøret (og) ikke til musikken af Under Byen med Cool nr. 1 ved siden af mig. Skal jeg virkelig bestille det på internettet og betale portoen for forsendelsen? Jeg ransager byens boghandlere imrogen, og så får vi at se, om der ikke skal være et Cool til mig!

Henriette Sennenvaldt bliver den femte bebopist. Hun efterfølger navne som Lars Bukdahl, Torben Brostrøm, Jan Kaspersen og Bodil Jac Andrees, fordi hun bl.a. indgår i kunstfeltet mellem litteratur og musik. Læs telefon-interviewet med digter, forlags- og tidskriftsredaktør Asger Schnackom bebop-prisen.

Informationerne om Bebop er få, og det er i sin helhed værkerne og deres æstetik (bl.a. forsidedesign af Per Kirkeby), der taler ud i offentligheden. Det er prisværdigt, at der stadig er forlag, der ikke trykker nye oplag, blot fordi det første lille oplag sælger hurtigt ud. Når der er plads til det, er der som regel også plads til at udvælge netop de udgivelser, man gerne vil promovere. For ikke at sige den litteratur, man gerne vil hylde og give et lille land som Danmark kendskab til. Og tak for det, Schnack og Bebop! Cool

Ingen kommentarer:

Send en kommentar